sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Bolivian Salteñas

Tämän reseptin löytäminen on yksinomaan mieheni ansiota, sillä hän oli ilmeisesti youtubesta löytänyt bolivialaista ruokaa käsittelevän videon ja sieltä nämä salteñasit.




Päätimme sitten, että kokeilen näiden, voisiko sanoa piiraiden tekemistä melko autenttisella reseptillä. 

Bolivialaiset käyttävät yhtenä täytteen osana lihaa, joko kanaa tai punaista lihaa. Minä päätin käyttää hyvälaatuista nauta-sikaa.
Jos käytät kanapaloja, täytteeseen kuuluisi tehdä liivateseos. Näin periaatteessa oikaisin yhden vaiheen. ;) Myös kanaversioiden mausteet ovat hieman erilaiset. 

Aion joskus kokeilla näitä ilman täytteen perunaa korvaamalla sen jollakin muulla, mielessä kävi mm. couscous. Jauhelihankin voisi kenties vaihtaa kanaan seuraavan kerran. Nämä olivat kuitenkin niin makoisia, ettei yhteen kertaan jäänyt näiden herkkujen teko! Suosittelen!

Minun reseptini:

Jauhelihaseos:

600g perunoita (mielellään kiinteitä, minulla oli puikuloita, mutta suosittelen jotain kiinteämpää lajiketta)
500g hyvää jauhelihaa
punainen paprika (isohko)
2 keskikokoista keltasipulia
100g (vihreitä) manzanilla-oliiveja
chili-tahnaa oman maun mukaan(minä käytin autenttisemman puutteessa sambal oelekia)
4 valkosipulinkynttä puristettuna (voi laittaa vähemmänkin)
100g vuohenjuustoa tai fetaa
persiljanippu hienonnettuna
suolaa (myös perunoiden keitinveteen)
mustapippuria
hippunen sokeria
vajaa rkl viinietikkaa

Keitä perunat suolavedessä ilman kuoria. Paista jauheliha. Lisää paiston puolivälissä isohkoiksi kuutioiksi kuutioidut sipulit, murskatut valkosipulit ja mausteet (paitsi viinietikka). Kun seos kypsä, vähennä reilusti lämpöä ja lisää loput ainekset, lukuunottamatta juustoa. Kuutioi keitetyt perunat ja sekoita jauhelihaseos perunoiden kanssa. Maista ja lisää mausteita tarpeen vaatiessa! Jätä jäähtymään ja tee taikina.

Taikina:

5dl vehnäjauhoja
100g sulatettua voita
noin 2 rkl vettä
ripaus suolaa & hippunen sokeria
(jotkut laittavat taikinaan kananmunaa, mutta minusta se ei sitä kaivannut, sillä tämä taikina on erittäin riittoisaa)

Sulata voi. Sekoita vehnäjauhot, suola ja sokeri. Lisää seokseen sulanut voi ja sekoita murumaiseksi. Lisää vettä, kunnes taikina sopivan kiinteää. Älä kuitenkaan vaivaa, ettei taikinasta tulee sitkeää.
Anna taikinan levähtää hetki (n.10-15min.)

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Sekoita jauheliha-perunaseokseen juustokuutiot.

Tee taikinasta pieniä golf-pallon kokoisia palloja. Kauli palloset ovaaliin muotoon, melko ohuiksi. Laita täytettä pitkulaisen taikinan keskelle ja nipistele taikina kiinni keskiosasta alkaen.

Tästä tulee n. 10-12 salteñasia.

Voitele piiraat kananmunalla ja paista n.30 minuuttia.

Vaikka tuoksu houkuttelee syömään heti, malta mielesi, sillä sisus on kuumaa, joten anna hetken jäähtyä ja nauti sitten esim. hedelmien, raikkaan salaatin ja punaviinin kera! :)








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti